sábado, 25 de febrero de 2012

PRIMERA SETMANA DE PRÀCTIQUES

Si he de sintetitzar amb una paraula el que ha suposat aquesta primera setmana de pràctiques, me quedo amb la paraula "satisfacció".
M´he sentit molt ben arribada i ben vinguda, sobretot per la tutora amb qui treballaré. Els fillets i filletes, sembla que ja no me miren com un "bitxo raro". Tot i que he de dir que han estat molt pocs els infants que han vingut a classe, ja que la majoria ténen passa de panxa i conjuntivitis ( malalties contagioses). Els pocs infants que han vingut a l´escoleta tota la setmana, ja me comencen a veure amb bons ulls, tot i que a l´hora de canviar bolquers, algún prefereix que sigui na Joana, la tutora, qui els canviï.
Hi ha un infant especialment amb el que m´està costant que m´accepti, millor dit, me rebutja. De moment he decidit donar-li temps, ja que és un infant que va començar el Gener i tot i haver-se adaptat molt satisfactòriament, ha faltat molts dies i això ha provocat que  hagi fet una passa enrera quant a adaptació  a l´entorn.
Crec que aquest nen en concret necessita temps i poc a poc, quan s´hagi tornat adaptar a l´aula, després podré intentar atracar-m´hi jo.
Durant aquesta primera setmana he pogut veure què fan a "psico", què fan a plàstica, a joc heurístic, i finalment he pogut observar com es comporten dins un ambient que han obert dins l´aula en el qual només poden jugar amb materials desestructurats, naturals i de desfeta.
Per tant, he vist bastanta cosa per anar recolpil.lant informació. M´he adonat  que no sé fer fotos, perquè totes les faig des de la mava alçada, i això fa que no es vegin prou bé el que fan els infants; per tant la setmana que ve he de procurar fer totes les fotos des de l´alçada dels infants.
Quant a aspectes que m´han convidat a la reflexió, n´he trobat pocs, però perquè crec que estic més pendent de "connectar" amb els infants que de relaxar-me i observar per poder reflexionar posteriorment. No m´he aturat a observar amb atenció com treballa la mestra amb els fillets i filletes, i crec que ho hauria de fer per poder comparar com ho faig jo i com ho fa ella. A més, li vull demanar que m´observi ella a jo i me corregeixi en aquelles coses que vegi convenients de corregir.
Hi ha una cosa d´aquesta assignatura que me preocupa un poc, i és aquesta part de reflexió. Sempre m´he considerat una persona més activa i no tant reflexiva, i això d´haver de reflexionar tant sobre tot allò que vegi i faci me resultarà bastant complicat, però poc a poc m´hi acostumaré.
Quant al comportament de la meva tutora amb els infants, veig que és molt dolça i amorosa. Hi té molt de contacte físic, i això m´agrada perquè crec que fa sentir bé els infants. A més és molt positiva i això fa que una s´hi trobi rebuda amb els braços oberts.
Pel que fa a l´aula, hi ha molt de llum natural però massa juguetes de plàstic i que fan llums i renous. Jo hi tindria més construccions, i més material desestructurat. De totes maneres, estàn fent un projecte per llevar jocs de plàstic de dins l´aula i posar-ne més de naturals i de desfeta; per tant, aquesta qüestió prest serà resolta.
Quant a totes les activitats que he vist, la que més m´ha agradat és el joc heurístic, tot i que la qualitat estètica dels materials no es mira tant com hem vist nosaltres en alguns exemples d´escoles de Reggio Emilia, per tant, he patit cert "desencant" que supòs és normal ja que el que hem vist fins ara és l´ideal de tot, i ara ens hem d´afrontar amb la realitat.
Finalment i pel que fa a la meva actuació dins l´aula, crec que interveng massa, en aquest sentit som molt mamà, i pel que veig que fan les altres mestres, no ho hauria de fer. Els he de deixar més lliures que resolguin els seus conflictes i procurar relativitzar un poc més la meva actuació. Crec que per la propera setmana m´he de dedicar més a observar i no tant a ser com una mestra més, perquè no ho som.